Snimci oluje iz svemira uplašili stručnjake! Razorni uragan nemilosrdno pustoši Karibe i neće se zaustaviti (VIDEO)
Uragan Beril, Foto: Printscreen/ Youtube/ NBC News

zstrašujuće

Snimci oluje iz svemira uplašili stručnjake! Razorni uragan nemilosrdno pustoši Karibe i neće se zaustaviti (VIDEO)

Razorni uragan stiže u sredu sa udarima vetra i do 250 kilometara na sat, situacija je alarmantna

Objavljeno:

Uragan Beril zahvatio je Karibe dostigavši rekordnu snagu oluje kategorije 5! Zabeleženo je više smrtnih slučajeva na ostrvima u Karipskom moru dok premijer Grenade Dikon Mičel navodi da veruje da to nije konačan bilans žrtava. Vetrovi su dostizali brzinu od 265 kilometara na sat dok AP izveštava da su najmanje četiri osobe poginule.

Alarmantna situacija

Beril je inače atlantski uragan a njegova pojava označava i rani početak sezone uragana na Atlantiku koja inače obično počinje krajem jula ili početkom avgusta.

- Situacija je alarmantna, nema struje, uništene su mnoge kuće i zgrade. Putevi su neprohodni zbog čega su i delovi naselja odsečeni- navodi Mičel.

Očekuje se eskalacija Berila u uragan kategorije 5 u sredu što će doneti jake vetrove opasne po život i olujni udar na Jamajku, saopštio je Nacionalni centar za uragane u Majamiju. Uragan kategorije 5 definisan je kao uragan sa stalnim vetrovima bržim od 250 kilometara na sat.

Beril se zbog rekordnih temperatura tople vode za ovo doba godine transformisao u petak u tropsku oluju, a u subotu se nadogradio na uragan, što je pojačalo njegovu snagu.

Upozorenje na uragan sada je na snazi za Jamajku za sredu gde su moguće obilne kiše i poplave. Upozorenje se izdaje kad se očekuje da vremenske nepogode stignu u roku od 36 sati. Centar za uragane upozorava države na severozapadu Kariba da prate napredak oluje jer je put Berila tokom nedelje neizvestan.

Stručnjaci iznenađeni

Majkl Lovri, stručnjak za uragane i olujne udare, rekao je za AP da je uragan Beril veoma ozbiljna pretnja.

- Beril je izuzetno opasan i redak uragan za ovo doba godine. Ne treba ga potcenjivati. Već je istorijski uragan - rekao je Lovri.

Poslednji snažan uragan koji je pogodio jugoistočne Karibe bio je uragan Ivan u septembru 2004. godine. Ivan je pogodio Grenadu kao uragan kategorije 3 i ubio 39 ljudi.

Uragan Beril je najranija oluja kategorije 4 i kategorije 5 ikada zabeležena u Atlantiku. Stručnjaci smatraju da bi ovo mogla da bude jedna od najkritičnijih sezona uragana u istoriji. Nacionalna uprava za okeane i atmosferu objavila je u maju da očekuje osam do 13 uragana u Atlantiku. Četiri do sedam uragana su klasifikovani kao veliki uragani što znači da donose vetrove od 180 kilometara na sat.

Bonus video:

00:05

Nevreme u Beogradu

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.